U bevindt zich hier: Home » Blog » Gratis infographic tools getest deel 3: Piktochart

Gratis infographic tools getest deel 3: Piktochart

21/06/2013

Piktochart infographic uitgelicht

In deze derde en laatste blog over gratis infographic tools die Inboundmarketing.nl heeft getest behandelen we de infographic tool Piktochart.

Aanmelden bij Piktochart

Onder de inlogvelden van de startpagina van deze infographic tool kun je je aanmelden. Ook kun je inloggen met je Facebook account, of zelfs je Google+ account. Nadat je je gebruikersnaam, mailadres, wachtwoord en naam hebt opgegeven, kun je direct aan de slag. Je krijgt geen bevestiging per e-mail.

Starten met Piktochart

Wanneer je inlogt kom je op een overzichtspagina in je browser, die je de mogelijkheid geeft om te kiezen uit in totaal 150 designs, waaronder 7 gratis designs. De rest van de designs kan in de pro-versie worden gebruikt. Zodra je onder een design op “Pick theme” klikt, kom je direct in de editor terecht. Deze editor bestaat uit een blokkenstructuur, in combinatie met een versimpelde vorm van een beeldbewerkingsprogramma. Binnen een blok kun je alles slepen en veranderen.

Piktochart infographic

Piktochart tool features

De Piktochart tool is een uitgebreide en dynamische tool. Het is zowel een beeldbewerkingsprogramma als een chart editor. Je kunt dus niet alleen iconen gebruiken bij het visualiseren, maar ook diagrammen. Je kunt afbeeldingen en elementen zoals iconen toevoegen, kleuren veranderen (door middel van een palet of door middel van een HTML kleurcode) en vormen aanpassen. Ook kun je de diverse lettertypes gebruiken.

Piktochart design

Piktochart charts maken

Piktochart tool gebruiken

De Piktochart is een “best of both worlds” infographic tool, omdat je de data zowel visueel kunt aanpassen, als met een chart editor. Het is wel handig als je enig verstand hebt van beeldbewerking, want binnen de blokken verschuiven de elementen snel van plaats. Gelukkig is er een undo knop. Piktochart geeft bepaalde suggesties voor de positionering van een element, maar geeft geen raster of midden aan. Wel kun je gemakkelijk elementen om hun as draaien en snel aanpassingen doen qua kleur en vormgeving. Ook kun je makkelijk blokken toevoegen in een layout-editor en de infographic zo lang maken als je zelf wilt. De infographic sla je zelf op, maar er worden tussendoor ook auto saves gemaakt. Exporteren doe je in .png of .jpg, waarbij je ook de kwaliteit kunt bepalen (bijvoorbeeld voor web of drukwerk).

Piktochart layout editor

Beperkingen

Bij deze editor is het belangrijk dat je goed let op de beeldbewerking, met name de positionering van elementen. Omdat er zoveel mogelijk is, kun je lange tijd bezig zijn om de juiste visualisering te maken. Bovendien kun je de hoogte van de blokken niet aanpassen, waardoor je soms te weinig of te veel ruimte hebt voor het onderdeel dat je wilt weergeven. Tenslotte is het jammer dat je de opmaak van tekst in diagrammen niet kunt aanpassen, waardoor diagrammen qua huisstijl verschillen met de rest van de infographic.

Het eindresultaat

Piktochart is een tool die kwantitatieve data op meerdere manieren kan weergeven, of dit nu in een diagram is of met behulp van iconen en percentageweergaven. Vrijwel alles kan worden aangepast in Piktochart en door de slimme combinatie van beeldbewerkingsprogramma met chart editor biedt deze infographic tool talloze opties. Hieronder zie je het voorbeeld van onze data in Piktochart, zodat je zelf kan oordelen of je je data op deze manier wilt visualiseren.

Piktochart infographic eindresultaatGeen tijd of teveel beperkingen?

Heb je na het uitproberen van de infographic tools Infogr.am, Easel.ly en Piktochart nog steeds het idee dat het je teveel tijd gaat kosten of dat je bepaalde elementen mist en dat je het daarom toch liever uitbesteedt? Probeer dan eens Visual.ly. Dit is een platform dat infographic designers en klanten bij elkaar brengt. Je kunt naast infographics ook motion graphics en interactive infographics laten maken. Start een project op de website van Visual.ly met een druk op de knop en kies welk formaat, design en vorm je wilt. Upload je data en je hebt binnen 18 dagen, uiteraard met overleg, samen met een designer een infographic in elkaar gezet.

Visual.ly hebben wij nog niet getest, maar ze hebben wel een uitgebreid e-mailing remindertraject, waarbij ze je continu herinneren aan openstaande projecten, dus misschien komen we hier in de toekomst nog op terug. Op de website hebben ze wel vele voorbeelden waaruit je inspiratie kunt opdoen voor je eigen infographic. En mocht je toch nog zelf aan de slag willen, kun je bij Visual.ly je eigen simpele infographics genereren op basis van je social media data uit Twitter, Facebook en LinkedIn en op basis van je Google Analytics data.

Visual.ly infographic

Heb jij al een infographic tool uitgeprobeerd en wil je je ervaringen hiermee met ons delen, of heb je een infographic laten maken via Visual.ly? Plaats een reactie en deel je mening!

De gratis infographic tools blog is een bijdrage van Coqisha.

Vorig artikel:

Volgend artikel:

{ 2 reacties… lees ze hieronder of geef je eigen reactie }

Melvin juli 3, 2013 om 17:44

lijkt me een handige tool. Ik kan die van jullie alleen helaas niet zien!

Beantwoorden

Annemieke van Herk juli 4, 2013 om 05:35

Hi Melvin,

Oeps, dat is niet goed. Het zou nu gefixt moeten zijn, kun je hem nu wel zien? Dank voor je reactie!

Beantwoorden

Geef een reactie